Ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη
- «Μελέτη του παραδοσιακού τυριού τυρογάλακτος Ούρδα» Πρόγραμμα τριετούς διάρκειας (2009-2012) που χρηματοδοτείται από την κοινότητα Αετομηλίτσας νομού Ιωαννίνων. Ανάδοχος ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Γάλακτος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Δρ. Ε. Παππά. Συνυπεύθυνοι ερευνητές Δρ. Ε. Μαλλάτου (αποχώρησε 31-10-2011) και Δρ. Ι. Σαμέλης. Προϋπολογισμός 13.412 ευρώ.
- «Μελέτη της ποιότητας του τυριού Φέτα που ωριμάζει και διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια ή λευκοσιδηρά δοχεία». Χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Ανάδοχος: ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Γάλακτος, Επιστημονικά Υπεύθυνη: Δρ. Ε. Κονδύλη.
- "New ripening room monitoring technology for improving the efficiency and sustainability of cheese ripening processes" SMART-RIPE (FP7-KBBE-2013-7-single-stage). CP-TP, Proposal number 613827, Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ Ι. Σαμέλης.
- Δημιουργία λειτουργικού τροφίμου από γιαούρτι με β-γλυκάνες ή σκόνη εδωδίμων φαρμακευτικών μανιταριών των ειδών PLEUROTUS OSTREATUS. Επιστημονικά Υπεύθυνοι: Δρ Κλεάνθης Ισραηλίδης και Δρ Ε. Κονδύλη
- "Μελέτη του παραδοσιακού τυρίου KASHKAVAL" Επιστημονικά Υπεύθυνη: Δρ. Ε. Παππά και συνυπεύθυνη ερευνήτρια Δρ Ε. Κονδύλη.
- "Συλλογή, αναγνώριση,ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτοφυών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου-Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας (Π.Ε. Γρεβενών) με έμφαση στη διευρεύνηση της περιεκτικότητας βιοδραστικών πολυσακχαριτών (β-γλυκάνες)" Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ. Κλεάνθης Ισραηλίδης.
- "Δημιουργία νέων λειτουργικών τροφίμων από γαλακτοκομικά προϊοντα (τυρι, γιαούρτι, κλπ) με β-γλυκάνες, ή σκόνη εδωδίμων φαρμακευτικών μανιταρίων της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας (Π.Ε. Γρεβενών) Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ. Κλεάνθης Ισραηλίδης.
- «Aξιοποίηση Αίγειου Γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου μαλακού και ημίσκληρου Τυριού» Ερευνητικό Έργο Που Χρηματοδοτήθηκε Από Την Περιφέρεια Ηπείρου. Επιστημονικά Υπεύθυνη: Δρ. Ε. Κονδύλη.
- «Ο Δρόμος του Τυριού από την Πίνδο στον …Κόσμο», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Επιστημονικά Υπεύθυνη: Δρ. Ε. Παππά
- «Καινοτόμες Προσεγγίσεις Αξιοποίησης και Συγκριτικά Πλεονεκτήματα του Τυρογάλακτος Αιγοπρόβειας Προέλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Επιστημονικά Υπεύθυνη: Δρ. Μπόσνεα Λ.
- «Ανάπτυξη Νέων Τεχνολογιών για τη Διαχείριση των Εκτατικά Εκτρεφόμενων Μετακινούμενων Μικρών και Μεγάλων Μηρυκαστικών», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Επιστημονικά Υπεύθυνη: Δρ. Ε. Κονδύλη.
- «Αναπτυξη Νεων Βιολειτουργικων Τροφιμων και Βελτιωση της Ολικης Ποιοτητας Παραδοσιακων Προϊοντων Γαλακτος με Καταλληλη Διαχειριση της Μικροβιακης τους Οικολογιας», Ερευνω – Δημιουργω – Καινοτομω. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ Ι. Σαμέλης.
- «Εφαρμογή της Προσέγγισης των Πολλαπλών -Ομικών Τεχνολογιών για την Αύξηση της Προστιθέμενης Αξίας και Ανταγωνιστικότητας των Παραδοσιακών Ελληνικών Τυριών Ωρίμανσης», Ερευνω – Δημιουργω – Καινοτομω. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ. Ματαράγκας Μ.
- «Ανάπτυξη Νέων Ελληνικών Προϊόντων Αρτοποιίας Με Βελτιωμένα Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά Και Μεγαλύτερη Διάρκεια Χρόνου Ζωής Χρησιμοποιώντας Μικροοργανισμούς Τεχνολογικού Ενδιαφέροντος», Ερευνω – Δημιουργω – Καινοτομώ. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ. Ματαράγκας Μ.
- Κεφαλοτυρι Ηπειρου:Αναδειξη Του Ιστορικου Τυριου Με Επαναφορα Του Παραδοσιακου Τροπου Παρασκευης Σε Συνδυασμο Με Τη Χρηση Γηγενων Καλλιεργειων-Εκκινητων, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ Ι. Σαμέλης.
- Παραγωγη Νεων Μεταποιημενων Προιοντων Κρεατος Με Εφαρμογη Συγχρονων Βιοτεχνολογικων Μεθοδων Για Αυξηση Των Επιπεδων Υγιεινου Χρονου Ζωης, Μικροβιολογικης Ασφαλειας Και Διατροφικης Τους Αξιας, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ Ι. Σαμέλης.